GAZMEND LEKA

 

11.10.1953 Lindi në Tiranë, Shqipëri.
1974-1978 Kreu studimet në “Instituti i Lartë i Arteve”. Sot “Universiteti i Arteve”. Tiranë, Shqipëri.
1979-1982 Piktor i projektit dhe realizimit të interierit pranë muzeut “Gjergj Kastrioti – Skënderbeu”. Krujë, Shqipëri.
1981-1991 Piktor, Regjizor, Udhëheqës artistik i Filmit të Animuar, pranë Kinostudios “Shqipëria e Re”. Tiranë, Shqipëri.
1991-2014 Profesor pranë “Universitetit të Arteve”. Tiranë, Shqipëri.

Çmimet

1982 Urdhëri “Naim Frashëri”, Klasi i III. Tiranë, Shqipëri.
1983 Çmimi i parë, “Festivali i pestë i Filmit të Animuar”. Tiranë, Shqipëri.
1983 Çmimi “Dea Fortunata“. Festivali Ndërkombëtar i Filmit të Animuar. Napoli, Itali.
1984 Çmimi i Republikës, Klasi i III. Tiranë, Shqipëri.
1985 Çmimi i Parë, “Festivali i gjashtë i Filmit të Animuar”. Tiranë, Shqipëri.
1986 Çmimi “ Odise Paskali ”, për veprën më të mirë të vitit. Tiranë, Shqipëri.
1987 Çmimi i Parë kombëtar për grafikë. Konkurs Kombëtar. Tiranë, Shqipëri.
1988 Urdhëri “Naim Frashëri”, Klasi i I. Tiranë, Shqipëri.
1994 Çmimi i dytë “Onufri”. Konkurs Kombëtar. G.K.A. Tiranë, Shqipëri.
1995 Çmimi i dytë “Onufri”. Konkurs Kombëtar. G.K.A. Tiranë, Shqipëri.
1999 Çmimi i dytë për Filmin e Animuar (Panorama e Filmit). Tiranë, Shqipëri.
2005 Çmimi i vitit “Piktori i Vitit”, Revista KULT 2005. Tiranë, Shqipëri.
2011 Çmimi parë kombëtar “Onufri “. Konkurs Kombëtar. G.K.A. Tiranë, Shqipëri.

Ekspozita dhe Aktivitete Personale

1982 Realizon Filmin  e Animuar “Dy Gosti“. Regjisori dhe piktor i filmit. Tiranë, Shqipëri.
1985 Realizon Filmin  e Animuar “Plumb Ballit“. Regjisor dhe piktor i filmit. Tiranë, Shqipëri.
1987 Realizon veprën monumentale “Flamuri“, Tirane, Shqipëri.
1992 Ekspozitë  personale. “Galeria Kombëtare e Arteve”, Tiranë, Shqipëri.
1998 Ekspozitë personale, “Galeria Kombëtare e Arteve”, Tiranë, Shqipëri.
1999 Ekspozitë personale, “NOSTRADAMUS”, Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë, Shqipëri.
2000 Ekspozitë personale, “Galeria XXI”, Tiranë, Shqipëri.
2002 Ekspozitë personale, Kafe – Artist “Quo Vadis”, Tiranë, Shqipëri
● Ekspozitë personale, Kafe – Artist “Quo Vadis”, Tiranë, Shqipëri
● Ekspozitë personale, Buisness Center “Torre Drini”, Tiranë, Shqipëri.
2004 Ekspozitë personale “DITARI I ALKIMISTIT‘’. Galeria “Didart”. Tiranë, Shqipëri.
2011 Ekspozitë personale “Black Box – Kutia e Zezë e Qenies”. Galeri “Zeta”, Tiranë, Shqipëri.
2011 Ekspozitë personale. Galeria Kombëtare e Arteve.Tiranë, Shqipëri.
2014 Ekspozitë personale “IKARUS”. Galeri “Zeta”, Tiranë, Shqipëri.
● Ekspozitë personale “SYMBOLON”. Galeria Kombëtare e Arteve.Tiranë, Shqipëri.

Aktivitetet Artistike më të rëndësishme

1983 “Festivali Ndërkombëtar i Filmit të Animuar”, Napoli, Itali.
1987 “Festivali Ndërkombëtar i Filmit  të Animuar”,  Anneccy, Francë.
● Ekpozitë mbi Ilustrimin, Qendra Pompidu, Paris, Francë.
● Ekspozitë Kolektive, Salla e Ekspozitave, “Pallati i Kulturës”, Tiranë, Shqipëri.
1988 Ekpozitë Kombëtare, “Galeria Kombëtare e Arteve”, Tiranë, Shqipëri.
1990 Bienale Pikturë, Ankara, Turqi.
1991 Aktiviteti “Arti Shqiptar”, Ankara, Turqi.
1992 Ekspozitë Kolektive, “Galeria Kombëtare e Arteve”, Tiranë, Shqipëri.
1993 Ekspozite Kolektive, “Galeria Kombëtare e Arteve”, Tiranë, Shqipëri.
● Ekspozitë Kolektive, “James Gat”, New York, U.S.A.
● Ekspozitë Kolektive, “Corner Club”, New York, U.S.A.
● Ekspozitë Kolektive, New York, U.S.A.
● Ekspozitë / Konkurs, “Onufri”, “Galeria Kombëtare e Arteve”, Tiranë, Shqipëri.
1994 Ekspozitë Kolektive, Lion, Francë.
● Ekspozitë Kolektive, Zvicër.
● Ekspozitë / Konkurs, “Onufri”, “Galeria Kombëtare e Arteve”, Tiranë, Shqipëri.
1995 Ekspozitë Kolektive, Die, Francë.
● Ekspozitë Kolektive, “Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë, Shqipëri.
● Ekspozitë Kolektive, Boston, U.S.A.
● Ekspozitë Kolektive, New York, U.S.A.
● Ekspozitë / Konkurs, “Onufri”, “Galeria Kombëtare e Arteve”, Tiranë, Shqipëri.
1996 Ekspozitë Kolektive, Grenoble, Francë.
● Ekspozite Kolektive, Chamberry, Francë.
● Ekspozitë Kolektive, Aix les Bains, Francë.
● Ekspozitë Kolektive, Belley, Francë.
1997 Ekspozitë Kolektive, “Galeria Kombëtare e Arteve”, Tiranë, Shqipëri.
1999 Ekspozitë Kolektive, “Mediterraneo”, “Galeria Kombëtare e Arteve”, Tiranë, Shqipëri.
● Ekspozitë “Flash”, “Galeria Kombëtare e Arteve”, Tiranë, Shqipëri.
● Ekspozitë Kolektive “Mediterraneo” Bari, Itali.
● Ekspozitë Kolektive, Paris, Francë.
● Ekspozitë Ndërkombëtare “Onufri”, Tiranë, Shqipëri.
2000 Ekspozitë Kolektive, Paris, Francë.
2001 Ekspozitë Kolektive, “Galeria Sassetti”, Milano, Itali.
2003 Ekspozitë Kolektive, “Fiera Arte”, Padova, Itali.
2004 Panair arti, “Montichiari”, Brescia, Itali
2005 Ekspozitë e artit modern, Bienale “Cosmopolis”, Selanik, Greqi.
● Ekspozitë ndërkombëtare, ”Good morning Ballkan”, Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë, Shqipëri.
● Ekspozita “Onufri” Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë, Shqipëri
2006 Ekspozita ndërkombëtare “Good morning Ballkan” Prishtinë, Kosovë
● Ekspozita “Prezent”, Galeria Kombëtare e Arteve,Tiranë, Shqipëri
● Ekspozitë kolektive, Athinë, Greqi.
● Ekspozitë kolektive “4 Piktorë bashkëkohorë”, G.K.A. Tiranë, Shqipëri.
● Brescia,14-Mostra Mercato Nazionala di Arte Contemporanea. Montichiari, Itali.
2007 Ekspozita  “Portreti“, Galeria Kombëtare. Pekin, Kinë.
2009 Ekspozitë kolektive “Java e kulturës Shqiptare”. Dusseldorf, Gjermani.
● Realizon vepra për koleksionin e kompanisë. “Ekolog”, Dusseldorf, Gjermani.
● Ekspozita kombëtare “Onufri“ Galeria Kombëtare, Tiranë, Shqipëri.
2010 Ekspozita “Nëntori 13”. Mouzeu Kombëtar. Tiranë, Shqipëri.
● Ekspozitë kolektive “Kopështi i ËndravE“. Bydgoszcz. Poloni
● Ekspozitë “ Qyteti i Artit “ Galeria e Universitetit të Arteve. Tiranë, Shqipëri.
● Ekspozita “Fjala”. Galeria e Universitetit të Arteve. Tiranë, Shqipëri.
● Ekspozita “Onufri”, Galeria Kombëtare e Arteve. Tiranë, Shqipëri.
● Ekspozita “Fjala“. SH.B.A.
2012 Ekspozita e stafit akademik “Udhët 2”. Galeria F.A.B. Tiranë, Shqipëri
2013 Ekspozita “Nëntori”, Muzeu Historik Kombëtar. Tiranë, Shqipëri.
● Ekspozita e stafit akademik “Udhët 3”. Galeria FAB. Tiranë, Shqipëri.
2014 Ekspozita ’”G. Leka, A. Filipi, B. Tula”, Galeria F.A.B. Universiteti i Arteve. Tiranë, Shqipëri.

37 vepra në pikturë dhe grafikë janë pjesë e koleksionit të “Galerisë Kombëtare të Arteve”, Tiranë – Shqipëri.